Traficul de persoane reprezintă o amenințare gravă la adresa drepturilor omului.

Prezent la un eveniment, Ambasadorul Statelor Unite la București, Hans G. Klemm, a declarat că: „traficul de persoane reprezintă un flagel al societății românești”. Acesta a precizat că este foarte important ca instituțiile statului să colaboreze împreună cu societatea civilă pentru a putea proteja victimele traficului de persoane.

Traficul de persoane ramâne un flagel al societăților noastre, atât în România, cât și în Statele Unite. Uneori cu forța, alteori prin promisiuni mincinoase, persoane sunt luate și (…) sunt formate să lucreze pe piața neagră sau să presteze servicii sexuale. Victimele sunt practic ținute prizoniere de către traficanți, care le controlează viețile și soarta. Acest lucru se poate întâmpla victimelor chiar în casa lor, din păcate, sau în altă țară”, a afirmat diplomatul american la o dezbatere privind traficului de persoane.

“Trebuie să-i instruim pe reprezentanții instituțiilor statului de la toate nivelurile să colaboreze unii cu alții și cu ONG-urile. De asemenea, trebuie să oferim finanțare completă acestor ONG-uri pentru ca ele să-și poată continua și extinde activitatea de o importanță vitală”, a arătat Klemm.

Ambasadorul SUA a insistat asupra faptului că victimele acestui fenomen trebuie să fie în centrul preocuparilor autoriăților.

“Lucrul de care avem nevoie și pe care îl recomand României și oricarei alte țări care lupta împotriva flagelului reprezentat de traficul de persoane este concentrarea asupra victimei. Acest lucru presupune utilizarea unei abordari centrate pe victimă în toate etapele: identificarea victimei, oferirea de asistență, recuperare și participarea în procesul penal”, a adăugat Hans Klemm.

Sursa: AGERPRES