DEFINIȚII OPERAȚIONALE/TERMINOLOGIE

Traficul de ființe umane = recrutarea, transportarea, transferarea, cazarea sau primirea unei persoane, prin amenințare, violență sau prin alte forme de constrângere, prin răpire, fraudă ori înșelăciune, abuz de autoritate sau profitând de imposibilitatea acelei persoane de a se apăra sau de a-și exprima voința, ori prin oferirea, darea, acceptarea sau primirea de bani ori de alte foloase, pentru obținerea consimțământului persoanei care are autoritate asupra altei persoane, în scopul exploatării acestei persoane (cf. legii 678/2001 privind prevenirea și combaterea traficului de ființe umane, Art.12-1).

Traficul de ființe umane poate avea ca scop fie exploatarea sexuală a unei persoane, fie exploatarea prin muncă a acesteia.

Traficant = persoană care comite infracțiunea de trafic de persoane; aceasta poate fi condamnată în funcție de împrejurările și consecințele faptei cu închisoare de la 5 la 25 ani și interzicerea unor drepturi.

Victimă a traficului de ființe umane = persoană supusă traficului de persoane indiferent de vârstă și sex; la cerere, aceasta poate beneficia de: consiliere psihologică, consiliere și calificare profesională în vederea obținerii unui loc de muncă.

Prostituția = fapta persoanei care își procură mijloacele de existență sau principalele mijloace de existență, practicând în acest scop raporturi sexuale cu diferite persoane; această faptă se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani (cf. Codului Penal al României).

Proxenetismul = îndemnul sau constrângerea la prostituție ori înlesnirea practicării prostituției sau tragerea de foloase de pe urma practicării prostituției de către o persoană, precum și recrutarea unei persoane pentru prostituție, ori traficul de persoane în acest scop, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi (cf. Codului Penal al României).

Centrul de asistență și protecție a victimelor traficului de persoane = un spațiu destinat persoanelor, victime ale infracțiunii de trafic de persoane, cu scopul oferirii de protecție fizică și asistență psiho-socială în vederea reintegrării socio-profesionale în comunitate.

Aceste centre de asistență și protecție a victimelor traficului de persoane se înființează conform Legii 678 / 2001 (art.32-1) în subordinea Consiliilor Județene Arad, Botoșani, Dolj, Galați, Giurgiu, Iași, Ilfov, Mehedinți, Satu Mare și Timiș. 

În cadrul acestor centre, persoana asistată beneficiază de protecție fizică, servicii medicale, juridice, psihologice, sociale și educaționale.

Persoană asistată (p.a.) = persoana care beneficiază de serviciile oferite în cadrul Centrului de asistență și protecție a victimelor traficului de persoane.