20 de polițiști din județul Iași au fost formați în domeniul prevenirii și combaterii traficului de ființe umane (TFU) în cadrul unui seminar organizat de Asociația Alternative Sociale în perioada 26-28 martie 2014.
Seminarul a fost susținut de formatori cu experiență în domeniul prevenirii și combaterii TFU, printre care Traian Isăilă, avocat în Baroul București si Cătălin Luca, director executiv al Asociației Alternative Sociale.
In cadrul seminarului au avut interventii si reprezentanti ai institutiilor partenere in proiect, respectiv: Mădălin Țăranu, comisar de poliție, Inspectoratul de Poliție Județean Iași, Flavius Onofrei, comisar șef de poliție, Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași si Nicolae Robu, Școala de Formare Inițială și Continuă a Personalului Poliției de Frontieră Iași.
Pe parcursul celor trei zile de seminar au fost prezentate elemente de lucru cu victimele traficului de ființe umane, tipologia victimelor, modalități de identificare a victimelor, aspecte legislative și juridice ale traficului de persoane, prevederi ale Noului Cod Penal, dar și alte teme actuale de interes.
„Mă bucur foarte mult că am putut să particip la acest seminar extrem de amplu și bine structurat, care a abordat o problemă de actualitate pentru toate instituțiile care activează în domeniul traficului de ființe umane. Cel mai mare câștig pentru mine este cunoașterea unor persoane noi, a unor experiențe și perspective inovative , care mă vor ajuta în activitatea mea profesională”, a afirmat Luchian Cristina, inspector de poliție.
„Consider că acest seminar a fost un succes prin prisma informațiilor primite din partea organizatorilor și a formatorilor. De asemenea, a reprezentat o oportunitate de a intra în contact cu specialiști care activează în domeniul traficului de ființe umane și a stabili legături profesionale. A fost un training creativ care m-a ajutat să-mi actualizez cunoștințele, să mă conectez la noi surse de informație”, a menționat Miron Nicolae.
„Aceste seminarii sunt extrem de utile pentru specialiștii care activează în domeniul combaterii traficului de ființe umane, deoarece aduc un plus de informații de actualitate, stimulează colaborarea interinstituțională și cunoașterea oamenilor din spatele organizațiilor”, a declarat Roxana Magdalena Novenschi, inspector principal de poliție.
Până la sfârșitul acestui an, Alternative Sociale va organiza 12 seminarii în cadrul cărora vor fi formați 240 de angajați ai poliției de frontieră și ai poliției naționale din județele Iași, Vaslui și Botoșani.
Aceste seminarii sunt organizate în cadrul proiectului „Victimele traficului de ființe umane în Europa: problematica resortisanților țărilor terțe”, coordonat de Asociația Alternative Sociale și cofinanțat prin Programul Prevenirea și Combaterea Criminalității al Uniunii Europene.