Raportul anual al Departamentului de Stat american arată că România nu îndeplinește standardele minime pentru eliminarea traficului de ființe umane. În plus, circa 30 de organizații care luptau împotriva traficului de persoane și-au oprit activitatea.
Guvernul României nu îndeplinește întru totul standardele minime în vederea eliminării traficului de ființe umane, dar depune eforturi semnificative în acest sens, arată raportul anual al Departamentului de Stat american privind traficul de ființe umane.
Deși peste jumătate dintre victimele identificate în 2009 au fost traficate în scopuri de muncă forțată, Guvernul nu a reușit nici acum să raporteze luarea unor măsuri ample în această direcție, se arată în document.
Potrivit raportului, Guvernul nu a elaborat statistici separate ale cazurilor de trafic în scopuri de muncă forțată și ale cazurilor de trafic în scopuri de exploatare sexuală, nereușind astfel să stabilească numărul de anchete, puneri sub urmărire și condamnări pentru trafic în scopuri de muncă forțată, ori numărul de victime asistate de Guvern în perioada de referință.
Documentul critică, de asemenea, reaorganizarea, în martie 2009, a principalei agenții de luptă împotriva traficului de persoane – Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP). Astfel, această agenție națională independentă, ce are sarcina de a administra fondurile dedicate proiectelor de luptă împotriva traficului de persoane, a trecut în subordinea Inspectoratului General al Poliției Române, din cadrul Ministerului Administrației și Internelor.
Experții au semnalat că reorganizarea ANITP a avut un impact negativ asupra asistenței acordate victimelor. Mai exact, Guvernul a colaborat mult mai puțin cu ONG-urile ce luptă împotriva traficului de persoane și nu a alocat fonduri organizațiilor nonguvernamentale pentru asistența victimelor și pentru programe de prevenire a traficului de persoane.
Drept urmare, aproximativ 30 de organizații care luptă împotriva traficului de persoane și-au oprit activitatea ori și-au îndreptat eforturile spre alte domenii decât lupta împotriva traficului de persoane, pentru a putea beneficia în continuare de fonduri de la buget, se arată în raportul anual al Departamentului de Stat privind traficul de ființe umane.
Unele dintre aceste organizații nonguvernamentale ofereau asistență esențială victimelor, inclusiv adapost, consiliere, educație vocațională și alte programe de reabilitare. Numărul victimelor care au beneficiat de asistență plătită de stat a scăzut semnificativ pentru al doilea an la rând, iar Guvernul a identificat un număr mult mai mic de victime comparativ cu perioada anterioară de raportare.
ONG-urile și organizațiile internaționale au semnalat faptul că, în urma reorganizării ANITP, România nu mai are o adevărată agenție națională care să direcționeze eforturile altor ministere ce au responsabilități în domeniul luptei împotriva traficului de ființe umane, mai arată documentul Departamentului de Stat.
În consecință, raportul recomandă României creșterea fondurilor dedicate programelor de asistență a victimelor traficului de persoane, inclusiv alocarea unor fonduri pentru organizațiile nonguvernamentale care oferă diferite servicii victimelor, și îmbunătățirea eforturilor de strângere a informațiilor referitoare la infracțiunile de trafic de ființe umane pedepsite prin Legea nr. 678/2001 și alte legi, prin elaborarea de statistici diferite pentru traficul de ființe umane în scopuri de exploatare sexuală și pentru traficul de ființe umane în scopuri de muncă forțată.
De asemenea, se mai recomandă luarea de măsuri în vederea anchetării și pedepsirii actelor de traficare în scopuri de muncă forțată și oferirea de asistență victimelor traficului în scopuri de muncă forțată; îmbunătățirea eforturilor de identificare a potențialelor victime în rândul categoriilor vulnerabile de populație, precum imigranții fără documente de identitate; continuarea organizării de pregatire pentru judecători pe tema sensibilității victimelor; creșterea numărului de victime trimise către ONG-uri de către oficialii guvernamentali; îmbunătățirea comunicării interministeriale și a coordonării activităților de luptă împotriva traficului de ființe umane.
Sursa: Realitatea.net
Raportul în întregime este disponibil la adresa: http://www.state.gov/g/tip/