ROMÂNIA
România este o țară sursă și de tranzit pentru traficul de femei în scop de exploatare sexuală. Femei din Moldova, Ucraina și Rusia sunt traficate prin România către Italia, Spania, Germania, Grecia, Austria și Canada. Există rapoarte care confirmă faptul că tineri bărbați români au fost traficați în scop de exploatare sexuală în țări din Estul Europei. Femei din România sunt traficate intern, în interiorul țării si bărbați din Nord-Estul României sunt traficați și exploatați prin muncă în localitățile urbane.
Guvernul Român nu îndeplinește standardele minime pentru eliminarea traficului; totuși face eforturi semnificative în acest sens. România și-a întărit eforturile anti-trafic prin instituțiile abilitate de lege și a făcut pași importanți în ce privește coordonarea acțiunilor anti-trafic prin crearea la sfârșitul anului 2005 a Agenției Naționale pentru Prevenirea Traficului. Această agenție va fi finanțată prin bugetul de stat și va avea autoritate directă asupra altor instituții implicate în lupta anti-trafic. România trebuie să-și îmbunătățească metodele pentru identificarea victimelor și să organizeze un sistem funcțional de referire. Guvernul trebuie să lucreze îndeaproape cu ONG-urile care activează în acest domeniu și să le finanțeze activitățile. Poliția trebuie să fie mai bine instruită în ce privește informarea victimelor cu privire la serviciile oferite de aceste ONG-uri. Din moment ce multe victime au refuzat să intre în adăposturile administrate de stat, guvernul trebuie să elaboreze alte strategii prin care să le ofere servicii sociale.
Procurorii – Acuzarea
Guvernul României a făcut eforturi semnificative în ultimul an. În 2005 polițiștii români au condus 231 investigații, 124 de acuzări, din care au rezultat condamnarea a 235 de traficanți – cu 100 de procente mai mult față de anul 2004 când au fost condamnați 103 traficanți. Din cei 235 de traficanți condamnați, 137 au primit pedepse cu închisoarea și 98 nu au primit pedepse cu închisoarea. 64 de traficanți au primit între 1 an și 5 ani de închisoare și alți 64 de traficanți au primit pedepse cuprinse între 5 și 10 ani de închisoare.
Protecția
România a făcut progrese modeste în ultimul an în ce privește protecția și asistența victimelor. Șapte adăposturi guvernamentale au fost funcționale în timpul anului 2005. Victimele au primit servicii sociale, medicale, și juridice, deși calitatea serviciilor oferite a lăsat de dorit în multe cazuri; problemele financiare au dus la închiderea și redeschiderea câtorva adăposturi de stat în ultimul an. Mai mult, unele din ele funcționează cu asistență pe termen scurt, victimele stau până la 10 zile, termen care se poate extinde până la 3 luni. Pentru mai mult de 3 luni este nevoie de intervenția procurorilor. Polițiștii și procurorii trebuie să informeze vitimele cu privire la dreptul lor de a sta într-un adăpost, dar în practică, multe victime nu au folosit adăposturile datorită perioadei scurte de asistență oferite și datorită lipsei de încredere în instituțiile și procedurile statului. Doar 29 din cele 175 de victime identificate au folosit adăposturile de stat. Cele mai multe servicii sociale victimele le-au primit tot de la ONG-uri. Deși în unele cazuri ONG-urile au primit fonduri guvernamentale pentru asistența victimelor, acestea au fost insuficiente. Există dovezi că poliția a condamnat victime pentru fapte care erau un rezultat direct al faptului că au fost traficate.
Prevenirea
Guvernul României a demonstrat eforturi adecvate în ce privește prevenirea traficului de ființe umane. Agențiile anti-trafic au lucrat îndeaproape cu ONG-urile pentru prevenirea traficului în rândul copiilor cu grad de risc ridicat. Oficiul Național pentru Combaterea Traficului de Persoane a realizat seminarii și o pagină web pentru prevenirea traficului. Mai mult de 3000 de elevi au participat la ore de prevenire a traficului, organizate de ONG-uri și instituții de stat în 2005. Guvernul a finanțat un program național de prevenire a traficului de copii, program în care s-au distribuit afișe, bannere și materiale în școli.
Bune practici
Guvernul Român a realizat cel mai complex raport de până acum în ce privește traficul de ființe umane din România. Raportul a fost finanțat integral de UNICEF și partea de cercetare s-a realizat cu sprijinul IMAS – Institutul de Sondaje și Marketing. Cercetătorii au avut acces la oficialii din guvern și la informații oficiale rezultatul final fiind un raport onest care conține critici privind lipsurile din politicile guvernamentale anti-trafic. Raportul deja este utilizat ca o hartă privind îmbunătățirea eforturilor guvernului pentru combaterea acestui fenomen.