Traficanti de migranti depistati la Oradea
Politistii de frontiera bihoreni au reusit, dupa mai multe zile de supraveghere a unui grup de migranti ilegali, destructurarea unei retele de trafic de persoane, compusa din doi cetateni romani si opt moldoveni.
Reteaua se ocupa cu racolarea cetatenilor moldoveni, transportul lor in apropierea zonei de frontiera, cazarea acestora, procurarea unor documente romanesti falsificate si incercarea de scoatere ilegala a acestora din Romania.
Migrantii – a caror intentie era ajungerea in spatiul Schengen pentru gasirea unui loc de munca – platisera traficantilor sume cuprinse intre 3000 si 4000 euro.
Astfel, in urma unei analize a factorilor de risc, precum si a unor date detinute cu privire la un grup de cetateni moldoveni care intentiona sa iasa ilegal din Romania, folosind documente romanesti false sau falsificate, politistii de frontiera bihoreni au demarat actiuni specifice in zona de competenta pentru identificarea si retinerea migrantilor.
In data de 19.04.2008, s-a stabilit ca grupul de moldoveni s-a pus in miscare cu doua autoturisme, inmatriculate in jud. Bihor, deplasandu-se catre P.T.F. Valea lui Mihai-Barantau. La aproximativ 15 km de punctul de frontiera, cele doua autoturisme s-au intors spre Oradea, ocazie cu care, la intrarea in loc. Episcopia Bihor, au fost oprite de un echipaj al Politiei de Frontiera, aflat in misiune pe comunicatia Satu Mare – Oradea.
La control, s-a constatat ca cele doua autoturisme erau conduse de catre doi cetateni romani, F.B. si Z.D., in varsta de 30 de ani, respectiv 28 ani, care erau insotiti de cate patru pasageri, toti cetateni din R. Moldova.
Politistii de frontiera au efectuat un control asupra celor doi soferi romani, in urma caruia, au fost gasite, ascunse in incaltaminte, opt carti de identitate romanesti false, in care erau aplicate fotografiile cetatenilor moldoveni aflati in autoturisme.
Din cercetari, a rezultat ca toti cei opt cetateni R. Moldova – sase femei si un barbat – au varste cuprinse intre 21 si 52 de ani si au intrat legal in Romania, la diferite date, in cursul lunii aprilie. Acestia au declarat ca, dupa ce-au intrat in Romania, s-au intalnit in loc. Cluj-Napoca, de unde, cu diferite mijloace de transport, s-au deplasat in Oradea.
In data de 19.04.a.c., au fost preluati de catre Z.D, respectiv F.B., care, initial le-au inmanat cartile de identitate romanesti false, dar ulterior, pentru mai multa siguranta, le-au luat si le-au ascuns in pantofi.
Pentru documentele romanesti false, cei in cauza au platit traficantilor sume cuprinse intre 3.000 si 4.000 euro si intentionau sa ajunga ilegal in Italia.
Avand in vedere cele constatate, celor opt cetateni moldoveni politistii de frontiera le-au fost intocmite acte premergatoare de cercetare penala pentru savarsirea infractiunilor de tentativa de trecere ilegala a frontierei de stat a romaniei si complicitate la fals material, iar celor doi soferi romani pentru savarsirea infractiunii de trafic de migranti.
Cercetarile sunt continuate pentru stabilirea intregii activitatii infractionale si depistarea tuturor persoanelor implicate, la finalizare, urmand a fi luate masurile legale care se impun.
Politia de Frontiera
22.04.2008
Traficant de migranti prins in flagant in timp ce oferea politistilor de frontiera 400 de euro mita
Un cetatean din judetul Neamt este cercetat penal pentru savarsirea infractiunii de dare de mita si trafic de migranti, iar un cetatean din Republica Moldova este cercetat pentru tentativa de iesire din tara prin trecere ilegala a frontierei, in urma unei actiuni concertate a ofiterilor Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Satu Mare si ai Directiei Generale Anticoruptie – Biroul Anticoruptie pentru judetul Satu Mare, sub directa coordonare a procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Satu Mare.
In seara zilei de 11 aprilie, in jurul orei 18.30, la Punctul de Trecere a Frontierei Petea s-a prezentat pe sensul de iesire din tara Ioan D., 28 de ani, din judetul Neamt, conducand un autovehicul marca Mercedes Benz, inmatriculat in Neamt. In masina se aflau opt persoane, printre care si cetateanul din Republica Moldova Vasile C., in varsta de 31 de ani.
Inainte de a se prezenta la controlul de frontiera, soferul Ioan D. a oprit masina in apropierea locului in care se efectueaza controlul de frontiera in comun cu autoritatile maghiare si i-a propus unui agent al politiei de frontiera din cadrul S.P.F. Petea ca in schimbul sumei de 400 euro sa faciliteze trecerea frontierei cetateanului din Republica Moldova, care nu poseda viza pentru spatiul Schengen.
Agentul si-a anuntat superiorii care, la randul lor, au sesizat Biroul Anticoruptie pentru judetul Satu Mare.
In urma denuntului, in jurul orei 21.30, a fost organizat flagrantul, in timpul caruia a fost prins cetateanul Ioan D. in timp ce oferea agentului politiei de frontiera suma de 400 euro.
In cauza a fost intocmita lucrare penala pe numele lui Ioan D. pentru savarsirea infractiunilor de dare de mita si trafic de migranti, fiind dispusa inceperea urmaririi penale. Totodata Parchetul de pe langa Tribunalul Satu Mare a dispus fata de Ioan D. si masura de a nu parasi tara pe o perioada de 30 de zile. Pe numele cetateanului moldovean Vasile C. au fost intocmite acte premergatoare inceperii urmaririi penale pentru savarsirea infractiunii de tentativa de iesire din tara prin trecere ilegala a frontierei de stat.
Cercetarile continua pentru stabilirea intregii activitati infractionale cu cele doua persoane in stare de libertate.
Politia de Frontiera
12.04.2008
Raport al SUA privind drepturile omului in Romania in 2007
Au fost date publicitatii rapoartele de tara ale ministerului american de externe privind drepturile omului. In raportul privind Romania, se spune ca s-au inregistrat progrese, dar au continuat sa aiba loc unele abuzuri.
Un alt capitol amplu este cel privind discriminarea femeilor si copiilor si traficul de persoane.
In raport se spune ca violenta domestica impotriva femeilor ramane o problema serioasa, si guvernul nu abordeaza cu eficienta aceasta problema. De asemenea, exista carente in protectia drepturilor copiilor, si potrivit unei statistici oficiale, intre 40 si 80 de mii de copii au fost utilizati in forme grave de exploatare – cersit, furturi, prostitutie, munci grele in agricultura si trafic de persoane.
Traficul de persoane ramane o problema grava, Romania fiind atat tara de origine cat si de tranzit pentru traficul de persoane, se mai spune in raport.
Pentru mai multe informatii accesati Raportul la urmatoarea adresa:
http://bucharest.usembassy.gov/US_Policy/2007_HRR_En.html
2008-03-13 13:36