Cunoașterea atribuțiilor instituțiilor care lucrează pentru prevenirea traficului de ființe umane (TFU) și a strategiilor de acțiune pe care acestea le folosesc în activitatea lor s-au dovedit a fi printre cele mai importante elemente care trebuie luate în considerare în vederea eficientizării eforturilor de combatere a fenomenului. Acestea sunt concluziile a două sesiuni de formare pe care Alternative Sociale le-a desfășurat la Botoșani în iunie 2014. Cursul a fost susținut de formatori cu experiență în domeniul prevenirii și combaterii TFU, iar agenda de lucru a cuprins teme specifice precum: elemente de lucru cu victimele traficului de ființe umane, tipologia victimelor, modalități de identificare a victimelor, aspecte legislative și juridice ale traficului de persoane, prevederi ale Noului Cod Penal ș.a.

Participanți la aceste seminare au fost 40 de polițiști din cadrul poliției naționale și poliției de frontieră din județul Botoșani care s-au implicat activ în activitățile de lucru în echipă, iar acest fapt a favorizat cunoașterea interpersonală dar și interinstituțională. „Informațiile prezentate în cadrul acestui seminar sunt de actualitate și relevante pentru activitatea noastră profesională. Foarte utilă a fost prezentarea atribuțiilor instituțiilor care lucrează pentru identificarea și consilierea victimelor traficului de persoane deoarece acest fapt contribuie mult la consolidarea relațiilor interinstituționale”, a declarat Ionica Adriana (Inspectoratul Judeţean de Poliţie Botoşani). „Activitățile pe care le-am desfășurat pe parcursul celor trei zile de seminar au oferit o nouă viziune problematicii traficului de ființe umane. Am găsit util faptul că participanții au reprezentat diverse instituții și, în acest fel, am putut afla mai multe informații despre strategia de acțiune a fiecăreia”, a declarat Cîrșmar Ciprian, Sectorul Poliției de Frontieră Stânca, județul Botoșani. „A fost un seminar foarte interesant, care a stimulat interacțiunea dintre formatori și participanți și care a adus în prim plan multe noutăți”, a declarat Ciopron Aurelian (Sectorul Poliției de Frontieră Darabani, județul Botoșani).

Aceste seminarii sunt organizate în cadrul proiectului „Victimele traficului de ființe umane în Europa: problematica resortisanților țărilor terțe”, coordonat de Asociația Alternative Sociale și cofinanțat prin Programul Prevenirea și Combaterea Criminalității al Uniunii Europene.